Search Sitemap   
Nederlands    
Afzender
Radboud universityFaculty of ScienceBiologyHOMEHUYGENS BUILDING 4D > Architecture Huygens building

Architecture Huygens building

Architectural concept

The Huygens building fits in the developmental concept of the Heyendaalseweg as meeting place between university and the city of Nijmegen. The design of the building is breathes transparency and openness. The fundaments are like a town map consisting of four volumes of four external levels with impressive glass front panels, linked by a street and a slightly curved roof. In the heart of the building is the central square, with the entry hall facing the Heyendaalseweg and the restaurant at the Mercatorpad. The street matches themes like activity, dynamics and spatial experience: the street as as meeting place, a multifunctional space and a traffic zone from where the teaching classes and the entries to scientific departments in the fields of Biology, Chemistry, Physics, Mathematics and Computer Sciences and auxillary units like the library of Science can be reached.
The corridors and the streets are broadly sized. Voids, closed and open front panels, a lot of daylight should give the main artery an open, friendly and limpid character. The use of warm materials and color accents should reinforce this effect. In contrast to the open public lightstreet, the various scientific and auxillary groups are hoisted in the more private wings: laboratories and research rooms are preceeded by more informal closed work- and write areas. These zone are the ggateway of each department. As the laboratories and other rooms are relatively deep, daylight is allowed to reach from the side panels. Sunshine and light penetration can be kept down up to darkness by means of adjustable lamels. Flexible division or redistribution of rooms has been taken into account in the general concept.
 
The Huygens building on photographs and in schemes
Panorama view on the Huygens building; science faculty; photo Dick van Aalst; beeldbank
Spring, rear side of the Huygens building; science faculty; photo Dick van Aalst; beeldbank
NMR building - Goudsmit pavilion - blue lily; science faculty; photo Dick van Aalst; beeldbank
Innerstreet, inner architecture of the Huygens building; science faculty; photo Dick van Aalst; beeldbank
Photographs Dick van Aalst; ScienceMediaStore Radboud University
Drawing 1- FNWI building
Drawing 2- FNWI building
Drawing 3- FNWI building
Drawing 4- FNWI building

 
Accessibility Het Huygensgebouw is ontworpen met op de onderverdieping een ruime parkeergarage voor auto's en een fietsenstalling. Mensen komende vanuit de parkeergarage kunnen met een aparte lift en trap naar de centrale entreehal waar de receptie staat en de slinger van Foucault hangt. Intern kunnen de diverse afdelingen verder bereikt worden vanuit de hoofdstraat ontsloten trappenhuizen en liften. Alle verblijfsruimten zijn toegankelijk voor minder valieden. Omwille van de veiligheid en brandpreventievoorwaarden worden chemische stoffen en goederen gescheiden van de overige bewegingsstromen vervoerd, met name door gebruik te maken van het deels oude gangenstelsel in de kelderverdieping van en naar het Logistiek centrum. De op het dak gelegen koepels met de telescopen kunnen via een aparte trap bereikt worden.[/ned] The Huygens building has been conceived with a large parking lot for cars and bicycles in the basement. People coming from the parking area can use a speperateelevator to the ground central hall where the reception and the Foucault pendulum can be found. Once inside the various departments can be firther reached through stairs and elevators from the main street main out. All rooms are accessible to less mobile persons. In sake of safely and fire prevention, chemicals and goods are transported along different paths than other streaming, in particular by employing the -partly old- tunnels to and from the Logisitics center. The telescope domes on the roof can be reached by means of separate stars.

Particularities of the heating/cooling

The building comprises a state of the art heating and cooling system: concrete mass in the floors functions as a warmth/cold exchanger depending on the season. In addition in winter time secondary waste heat (about 28 degree C) from experiments in the nearby Laboratory for Magnets is shifted to the Huygens building. Further on, a water bell capacity system deep in the soil (aquifer) has been installed to allow storage of heat or cold from the building for use at a later stage. In practice quite many readjustments of the cooling and healing system have been performed throught he years.

Sources

AGS Architects & Planners B.V., Heerlen and GTI nv, Bunnik.

last modified: 10 Jan 2014