Architectuur Huygensgebouw

Architectonisch concept

Het Huygensgebouw past in het ontwikkelingsconcept van de Heyendaalseweg als ontmoetingsruimte van de universiteit met de stad Nijmegen. Het ontwerp van het gebouw berust op helderheid en openheid. De grondslagen zijn die van een stadsplattegrond bestaande uit vier bouwvolumes van vier lagen hoog met indrukwekkende glasvoorgevels, verbonden middens een straat en een licht gekromde overdekking. In het hart van het gebouw ligt het centrale plein. Hier bevindt zich de entree, gelegen aan de Heyendaalseweg en het restaurant, gelegen aan het Mercatorpark. De straat is ontworpen volgens thema's zoals activiteit, dynamiek en ruimtelijke beleving: de straat als ontmoetingsplek, een multifunctionele ruimte en een verkeerszone van waaruit de onderwijslokalen, en de ingangen tot vakgroepen in de richtingen Biologie, Scheikunde, Natuurkunde, Wiskunde en Informatica en de ondersteunende afdelingen zoals de bètabibliotheek bereikt kunnen worden.
De gangen en straten zijn van ruime afmeting. Vides, gesloten en open gevels, veel daglicht, moet de straat een open, vriendelijk en ruimtelijk verblijfskarakter verlenen. Het gebruik van warme materialen en kleuraccenten moeten dit effect versterken. In contrast tot de open lichtstraat zijn de diverse leervak- en ondersteunende groepen en in de meer besloten vleugels geplaatst: laboratoria en onderzoeksruimten worden voorafgegaan door meer informele besloten werk- en schrijfplekken. Deze zones vormen de entree van iedere leergroep. Omdat de laboratoria en andere ruimten relatief diep zijn, is gezorgd voor veel daglicht vanuit de zijgevels. Het zonlicht en lichttoetreding kan regelbaar geweerd worden tot totale verduistering middels deels sluitbare zonweringlamellen. In de plattegronden is rekening gehouden met een flexibele indelingsmogelijkheid. Binnenwanden kunnen verplaatst worden zonder dat dit problemen oplevert in de gevels.
 
Het Huygensgebouw op foto en in schetsen
Panorama zicht op het Huygensgebouw FNWI; foto Dick van Aalst beeldbank
Lente achterkant van het Huygensgebouw FNWI; foto Dick van Aalst beeldbank
NMR gebouw- Goudsmit paviljoen- blauwe lelie FNWI; foto Dick van Aalst beeldbank
Hoofdstraat binnenarchitectuur van het Huygensgebouw FNWI; foto Dick van Aalst beeldbank
Foto's Dick van Aalst; beeldbank FNWI Radboud Universiteit
Tekening 1 FNWI gebouw
Tekening 2 FNWI gebouw
Tekening 3 FNWI gebouw
Tekening 4 FNWI gebouw

 

Toegankelijkheid

Het Huygensgebouw is ontworpen met op de onderverdieping een ruime parkeergarage voor auto's en een fietsenstalling. Mensen komende vanuit de parkeergarage kunnen met een aparte lift en trap naar de centrale entreehal waar de receptie staat en de slinger van Foucault hangt. Intern kunnen de diverse afdelingen verder bereikt worden vanuit de hoofdstraat ontsloten trappenhuizen en liften. Alle verblijfsruimten zijn toegankelijk voor minder valieden. Omwille van de veiligheid en brandpreventievoorwaarden worden chemische stoffen en goederen gescheiden van de overige bewegingsstromen vervoerd, met name door gebruik te maken van het deels oude gangenstelsel in de kelderverdieping van en naar het Logistiek centrum. De op het dak gelegen koepels met de telescopen kunnen via een aparte trap bereikt worden.

Bijzonderheden verwarming/koeling

Bij de bouw zijn state of the art verwarming en koelingstechnieken toegepast: de betonmassa in de vloeren werkt als een warmte/koelings wisselaar afhankelijk van de seizoenen. Daarnaast wordt in de winter laagwaardige restwarmte (circa 28 graden C) van experimenten uit het nabij gelegen Magnetenlaboratorium naar het Huygensgebouw doorgevoerd. Verder is een waterbel opslagsysteem in de bodem (aquifer) aangelegd waarmee warmte en koude uit het gebouw in een bronnensysteem kan worden opgeslagen om in een later stadium ten behoeve van verwarming of koeling te worden aangewend. In de praktijk zijn in de loop der jaren nogal wat bijstellingen van het verwarming en koelingssyteem aangebracht.

Bronnen

AGS Architekten & Planners B.V., Heerlen en GTI nv, Bunnik.

http://www.vcbio.science.ru.nl/hg_tour/architecture/print/

laatst aangepast: 10 jan 2014