Zoek Sitemap   
English    
Afzender
Radboud UniversiteitFaculteit der NWIBiologieHOMEHUYGENSGEBOUW-4D > Wie was Huygens?

Wie was Huygens?

Huygens gebouw avondlicht
Christiaan Huygens (1629-1695, geboren en gestorven in Den Haag) geldt als een van de meest invloedrijke en veelzijdige Nederlandse wetenschapper en uitvinder. Hij deed belangrijke ontdekkingen op het gebied van de wiskunde (ihb kansberekening, kwadratuur van de cirkel), de natuurkunde (de golftheorie van licht, de wet van behoud van moment en bevindingen over de centrifugale kracht en elastische botsingen), de sterrenkunde (beschreef o.a. de ringen van Saturnus en haar maan Titan), de muziek (verdeling van het octaaf in 31 gelijke intervallen). Hij ontwierp instrumenten zoals het slingeruurwerk (zie ook engelstalige pagina van het Metropolitan museum) en het zeeuurwerk, maar ook vering voor koetsen en een toverlantaarn, en bouwde telescopen en microscopen.
 
Het fraaie hoofdgebouw van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen is genoemd naar de eminente wetenschapper Christiaan Huygens.
 
Voor meer informatie over het gebouw zie menu hierlinks
 

Meer informatie over Christiaan Huygens:

Christiaan Huygens Meer informatie over de wetenschapper Christiaan Huygens en zijn uitvindingen zijn te vinden op:
  • Bij de Universiteit Utrecht: http://www.phys.uu.nl/~huygens/
  • Bij het Boerhaave museum, onder de Algemeen Natuurwetenschappen pagina's voor middelbare scholen
  • Eveneens bij het Boerhaave museum twee uitgebreide pdf documenten over het leven en de vonsten van Huygens, namelijk pdf document 1 en pdf document 2.


laatst aangepast: 1 mei 2012