Ooijpolder

Het leef-, werk-, natuur- en recreatiegebieden van de Ooijpolder en de Millingerwaard staan in het teken van de Waal:
klik op plaatje voor een zoom

het water van de rivier zelf, oude kolken en strangen (de Oude Waal), de afzetting en afgraving van klei, grind en zand, huisterpen, ooibossen en natte weilanden, de beschermende en tevens schilderachtige bandijk en het gemaal als pompend hart. De grote diversiteit aan typen natuurgebieden in de Ooijpolder en de nabij gelegen "De Millingerwaard" wordt beschermd en bevorderd door het grensoverschrijdend ontwikkelingsproject "Gelderse Poort". Dankzij samenwerking met o.a. het Wereld natuurfonds, Staatsbosbeheer en de Stichting Ark Nature heeft zich in dit gebied een 'natuurlijk' en dynamisch rivierlandschap van ooibossen, rivierduinen en nevengeulen kunnen ontwikkelen. Men kan overal langs de uiterwaarden grote grazers tegenkomen en in de Millingerwaard zijn bevers weer ingevoerd (foto 1 en foto 2 van knaagsporen, resp. een burcht en Filmpje van Buitengewoon). De Ooijpolder is een juweeltje voor natuurliefhebbers, ihb voor wandelaars en fietsers. Maar de Ooijpolder zou nog mooier, aantrekkelijk en rijker aan planten en dieren kunnen worden, indien waardevolle landschapselementen zoals heggen, houtwallen en paden, zouden terugkomen! Herstelprojecten in die richting zijn gaande geweest in de Ooij en elders in Nederland (Meer informatie hierover is te vinden bij het Bezoekerscentrum Gelderse Poort, op "Nederland weer mooi" en bij het Informatiecentrum in Ubbergen waar ook een tuin met 'Madurodam-achtig' demonstratie-landschappen bezocht kan worden. Zie ook wandelroutes door het boerenland van de Ooijpolder en de Duffelt en een detailkaart van vianatura januari 2009 met alle toegankelijke paden en wegen).
 
Natuur- en landschapsbeheer in de Gelderse Poort
Toekomstvisie op landschapsherstel
Ooijpolder-Voor en na herstel natuurlandschap
Oorspronkelijke foto's (in groter formaat en fraaiere kleuren), Valentijn te Plate, Vereniging voor Nederlands Cultuurlandschap
TV Uitzendingen van Buitengewoon over de Gelderse Poort
BuitenGewoon zwerft door de Gelderse Poort, het natuurontwikkelingsgebied tussen Nijmegen en het Duitse Emmerich.
Duur: 32 minuten; Radio en TV Gelderland
BuitenGewoon rapporteert weer van de Gelderse Poort. Twintig jaar geleden was dit gebied nog boerenland, inmiddels is het uitgeroeid tot één van de mooiste natuurgebieden van Gelderland.

 
Dankzij de aanwezigheid van rivierklei heeft landbouw zich in de Ooij kunnen ontwikkelen en heeft het gebied vooral in de 19-de eeuw betekenis gekregen doordat er bakstenen vervaardigd werden. Sporen van kleiwinning in de Ooij zijn terug te vinden aan de (oude) steenfabrieken (o.a. bij de Vlietberg en langs de Ooijse Bandijk bij de Groenlanden), een netwerk van smalsporen met een bruggat in de dijk, restanten van een transformatorhuis (videoclip) voor de stroomvoorziening, arbeiderswoningen langs de dijken en in Ooij, en volgelopen kleiafgravingen, met name in de Groenlanden. Winning van grind en zand heeft geleid tot het ontstaan van diepe gaten, zoals de Kaliwaal en de Bisonbaai,nu een aangename zwem-en recreatieplaats. In koude wintermaanden zorgen de vele wateren van de Ooijpolder voor ijspret (Zie foto's van het schaatsen op Oude Waal en de plassen bij het Kasteelse Hof). Midden in de natuur zijn als sporen van de IJssellinie van de koudeoorlog (periode rond 1950-1968) bij de Groenlanden nog resten te vinden van een veldhospitaal, militaire verdedigingswerken (o.a. betonplaten waarin Sherman tanks zijn ingegoten) en onderdelen van stuwen; de linie was bedoeld om bij een inval van het toenmalige Oostblok een strook land in Oost-Nederland met water vanuit de Rijn te laten onderlopen door de doorstroom van de rivier met caissons deels te versperren. Dit voormalig defensiegebied in de Ooijpolder is thans aan de natuur teruggegeven. Het heeft zich ontwikkeld tot ruige weilanden met wilde bloemen en kruiden en heesters), een paradijs, voor vogels (en vogelaars!) maar ook voor grote grazers, zoals konikspaarden en Galloway runderen.
 

Bekijk Landschap rond Nijmegen (vcbio) op een grotere kaart Coordinaten: (NB,OL) 51,854124; 5,916996

 
Aanbevelingen op natuurgebied: de site van Stichting de ARK is boordevol informatie over projecten voor ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden, de virtuele tour op de site van de Gelderse Poort, een Video van Omroep Gelderland (2007, duur 32 min, Nederlands) waarin "BuitenGewoon" zwerft door het natuurontwikkelingsgebied tussen Nijmegen en Emmerich, en de fraaie foto's en mogelijkheden voor excursies op Millingerwaard.info . Meer interessante sites over de Ooijpolder.

http://www.vcbio.science.ru.nl/virtuallessons/landscape/ooij/e-card/print/

laatst aangepast: 1 okt 2013