Elektronenmicroscoop in actie

Huub Geurts aan het werk achter de Cryo-FESEM aan de Radboud Universiteit Nijmegen In "Elektronenmicroscoop in actie" kan iedereen inzoomen op minuscule structuurtjes die met een FESEM (Field Emission Scanning Electron Microscope) zichtbaar gemaakt kunnen worden. Met dit instrument kunnen details zo klein als een paar nanometers (1 nanometer = een miljoenste millimeter, oftewel 10-9m!) kunnen nog onderscheiden worden.
De FESEM die hierboven afgebeeld is (open zoom) wordt door natuurwetenschappers van de Radboud Universiteit gebruikt om een grote verscheidenheid aan objecten te onderzoeken, zoals celorganellen, synthetische polymeren en coatings op microchips. Een aantal van die toepassingen worden hier in aparte webpagina's toegelicht. Op die pagina's kan ook een programma bediend worden dat de werking van een FESEM op het gekozen object simuleert (zie opties in de linker menubalk). Je kunt zelf een aantal variabelen aanpassen zoals in de echte microscoop, bijv. de vergrotingsfactor, de scherpstelling en het contrast. (Link voor hulp bij de bediening van de virtuele FESEM).
 
Zoals de naam "Field Emission Scanning Electron Microscoscope" al aangeeft werkt deze microscoop niet met licht (fotonen), maar met elektronen. Deze elektronen worden in een 'bron' vrijgemaakt (Emissie) en versneld onder invloed van een groot elektrisch spanningsveld (Field). Met behulp van elektromagnetische lenzen wordt een bundel elektronen gevormd die het object aftast (Scannen) en door interactie met de atomen aan het oppervlakte van het object secundaire elektronen vrijgemaakt. Deze elektronen bevatten waardevolle informatie waarmee een zeer nauwkeurig beeld van de topografie (vorm van het oppervlakte) van het object gemaakt kan worden (Meer uitleg hierover vind je in de pagina's over de werking van de FESEM en andere elektronen microscopen).
 

Enkele onderzoeks- en onderwijstoepassingen van de FESEM

De FESEM is een multidisciplinair instrument dat toegepast wordt in verschillende vakgebieden. Ziehier een aantal voorbeelden:
 

Voorbeelden van FESEM toepassingen
Overzicht van toepassingen van de FESEM
Klik op plaatje voor een hogere kwaliteit zoom (218 KB).
Alle opnamen zijn oorspronkelijk monochroom
a. Biogeologie: een foraminifeer (Bolivina alata Senguenza). Filmpje en uitleg over foraminiferen: mov (847 KB), divx (903 KB), gif (3960 KB)
b. Dierkunde: vlo van een hond (Ctenocephalides canis).
c. Plantkunde: opengebroken bladmoescel met bladgroenkorrels.
d. Organische scheikunde: aggregaten uit amfifiele polystyreen polyisocyaniden (PS-PIAT).
e. Natuurkunde: Stereo projectie van een dunne film Pb(Zr, Ti)O3.
f. Microbiologie: Micro- en nano-organismen uit heet-water bronnen.
g. Menskunde: Wortelzakje en basis van een mensenhaar.
Specifieke webpagina's:

Vlo

Blad epidermis

Vaatbundels

Blad chloroplasten

Huidmondjes

Amfifielen

Porfyrine ringen

Nanoben

Haren

Diamant

Auteurs: J. Derksen, H.P.M. Geurts, D. Vriezema, M. Moret, S. Langezaal, W. Heinen en E.S. Pierson

 

http://www.vcbio.science.ru.nl/fesem/applets/nanobes/print/

laatst aangepast: 22 aug 2012