Zoek Sitemap   
English    
Afzender
Radboud UniversiteitFaculteit der NWIBiologieHOMEWEBMODULESLevenscycli wieren & planten > Groenwieren: Charophytae

Groenwieren: Charophytae

Levencyclus van Spirogyra, Zygnema, Desmiden

Enkele kenmerken van de Charofyten zijn de aanwezigheid van chlorofyl a en b, de afwezigheid van fycobiline, en het gebruik van zetmeel als reserveproduct. Verder ziet men in deze groep dat de microtubuli van het spoellichaam gedurende de telofase (eindfase) van de celdeling zoals bij landplanten een fragmoplast vormen. Deze fragmoplast (een verzameling microtubuli loodrecht op de as van de celdeling) is betrokken bij de vorming en positionering van de nieuwe celwand.

Spirogyra: levencyclus

Een schets, microscopische opnamen en een hoge-resolutie (>8000 pixels-wijd) poster van de sexuele levenscyclus van Spirogyra
 
Levencyclus van Spirogyra
levencyclus van Spirogyra
spirogyra-scalariform-conjugatie
levencyclus van Spirogyra-stereoplaatje
A Filament B Conjugerende filamenten C Scalariforme (trapsgewijze) conjugatie en overgang van celinhoud van het ene naar het andere filament D Vorming van zygotenConfocale laser scanning microscopie van Spirogyra. Anaglyf stereo projectie (diepte te zien met rood - groen stereobrilletje; hier optimaal rood rechts; Zoom opname)
full-resolution-microscopy-spirogyra
spirogyra-anatomie
desmide: helderveld fluorescentie van bladgroenkorrel overlay
Gekleurd Spirogyra. Beeld met 1 en 2 is opgenomen met de focus op het centrale gedeelte van de cel, en beeld met 3 en 4 toont het corticale gebied van diezelfde cel. 1 Celwand (buitenwand bestaande uit verslijmende pectine en binnenwand van cellulose), 2 kern, 3 chloroplasten (voor de fotosynthese), die hier een spiraalsgewijze georienteerde lint vormen 4 pyrenoid (voor de zetmeel productie)
Overlay van een helderveld opname en het autofluorescentie signaal van de chloroplasten in een levende desmide
levende desmid- zoetwater
Levende desmide uit een zoetwater vijver (Gelderland)
Zygnema
Zygnema

laatst aangepast: 29 aug 2014