Zoek Sitemap   
English    
Afzender
Radboud UniversiteitFaculteit der NWIBiologieHOMEWEBMODULESHet  blad >     Xeromorf

    Xeromorf

Habitus oleander
Dennentak
Planten met xeromorfe bladeren zijn aangepast aan een droge atmosfeer, de bladeren zijn zo gestructureerd dat ze het waterverlies zoveel mogelijk beperken.Deze kenmerken zijn deels onafhankelijk van de beschikbaarheid van wateren berusten vooral op de lage luchtvochtigheid. Xeromorfe kenmerken zijn: een dikke cuticula, een meerlagige epidermis en weinig huidmondjes, die zich alleen aan de onderzijde van het blad bevinden. De huidmondjes zijn vaak verzonken en worden dan cryptomeer genoemd. Vaak zijn er additionele voorzieningen om het waterverlies tegen te gaan, bijvoorbeeld door beharing. In een aantal gevallen gaan ook andere cellen dan de sluitcellen, meestal de buurcellen, deelnemen aan het openen en sluiten van de huidmondjes. Soms ontstaat daarbij een soort "dubbele deur" systeem.
 
Zie hieronder voorbeelden van bladeren van xeromorfe planten: angospermen zoals de Oleander (Nerium oleander) en de Amerikaanse liguster, en een gymnosperm zoals de Grove den.
 
Xeromorfe Angiospermen: Oleander
Dwarsdoorsnede door een blad van oleander
Dwarsdoorsnede door het blad van de oleander: 1 cuticula, 2 boven epidermis, 3 palissade parenchym, 4 spons parenchym, 5 luchtholtes in spons parenchym, 6 vaatbundeltjes, 7 onderepidermis, 8 holte, 9 haren, 10 huidmondjes

 
Xeromorfe Angiospermen
Klik op de plaatjes voor doorlinking naar grotere afbeelding
Oleander
Bovenkant blad

Onderkant blad
Overzichtsdoorsnede blad
Doorsnede bovenkant blad
Detail holte met haren
Boven- en onderkant blad
Overzichtsdoorsnede blad
Detail doorsnede bovenkant blad
Detail holte met haren
Amerikaanse liguster
Liguster struik
Close-up bladeren
Bovenkant blad
Onderkant blad
Liguster struik
Close-up bladeren
Bovenkant blad
Onderkant blad
Overzichtsdoorsnede blad
Uitvergroting doorsnede
Detail huidmondje
Overzichtsdoorsnede blad
Uitvergroting doorsnede
Detail huidmondje

 
Xeromorfe Gymnosperm: Voorbeeld - Grove den
Overzichtsdoorsnede dennennaald
Harskanaal
Bladoppervlak dennennaald
Huidmondjes
Overzichtsdoorsnede Harskanaal Bladoppervlak Huidmondjes
Tot de xeromorfe soorten behoren niet alleen sommige Angiospermen (zie twee bovenstaande voorbeelden, maar ook de naalddragende Gymnospermen (naaktzadigen) (Voorbeeld hieronder: de grove den, Pinus sylvestris, naalden en kegels hier links). Net zoals bij de bladeren van monocotylen (behorende tot de angiospermen - bedektzadigen - bloemplanten - anthophyta) liggen bij de dennennaalden de huidmondjes in rijen.

laatst aangepast: 14 okt 2011