Zoek Sitemap   
English    
Afzender
Radboud UniversiteitFaculteit der NWIBiologieHOMEWEBMODULESEmbryologieEmbryologie Kip >     Kip: filmpjes en poster

    Kip: filmpjes en poster

1. Animaties van serie-coupes door een embryo van de kip

Film enbryologie bij de kip
 
Origineel Filmpje van dwarsdoorsneden door een embryo van de kip (ongeveer 24 uur na bevruchting). Duur van dit flash filmpje ongeveer 2 min 30 s;. Gemaakt door medewerkers van de Universiteit van Nijmegen. Auteursrechten Radboud Universiteit Nijmegen.
 
Download zonodig Flash player 10 of hoger (Flash 9.0 is gebruikt voor dit swf bestand).
In dit filmpje worden microscoop-foto's van aparte doorsneden door het embryo van de kip getoond met beschrijvingen over de structuren die te zien zijn, zoals de neurale plooi. Verder zijn opnamen van seriecoupes van staart tot kop achter elkaar tot een animatie gemonteerd (oorspronkelijke versie uit de tachtiger jaren), waarbij ontwikkelingsgradiënten tussen staart en kop, met name tav de vorming van de neurale buis en de voordarm duidelijk naar voren komen. Dit geduldswerk is voor twee verschillende series gedaan.
 
Een vergelijkbaar stadium van ontwikkeling is nauwkeurig beschreven in het historisch boek van "Patten, B.M. (1920). The Early Embryology of the Chick. Philadelphia: P. Blakiston's Son and Co." Klik op de afbeelding hier links voor een zoomopname.
 

2. Kloppingen van het hart en stroming van het bloed bij een embryo van de kip

Film enbryologie bij de kip
 
Filmpje van het kloppend hartje en de stroming van het bloed door vaten en haarvaten in een embryo van de kip (ongeveer twee dagen na bevruchting). Gemaakt op de universiteit Nijmegen. Auteursrechten Radboud Universiteit Nijmegen.
Download zonodig Flash player 10 of hoger (Flash 9.0 is gebruikt voor dit swf bestand).
 

3. Posters over de vroege embryologie bij de kip

Gratis poster over de embryonale ontwikkeling bij de kip
verwijzing naar Poster op Wiley.com
Thumbnail naar groot poster vroege embryologie bij de kip - Radboud Univesiteit Nijmegen
Gratis poster over de embryologie van de kip (samengesteld uit het klassieke artikel van V. Hamburger en HL Hamilton uit 1951, Journal of Morphology 88: 49-92, op internet uitgebracht door interscience.Wiley.com)
pdf, 505KB
Gratis poster over de vroeg-embryonale ontwikkeling bij de kip (Hoge resolutie; originele foto's met labels en uitleg in het Nederlands; Radboud Universiteit Nijmegen)
6113 x 8192 px; 5,7 MB; jpg

laatst aangepast: 1 dec 2011